Luckan

Det kan ha varit i slutet på maj. Vädret måste ha varit fint eftersom Carina och jag satt på balkongen och åt glass. Kurt och Mannfred satt i lillburen och åt av glassen vi lagt i deras skål. Över buren lägger vi en handduk som skyddar mot solen när den är som hetast. Eftersom vår lägenhet ligger i gaveln på huset har vi parkeringsplatser inte så långt bort.

Rätt vad det var hörde vi från gästparkeringen, som generöst nog än så länge är avgiftsfri, en högljudd svordom och en efterföljande harang av misslynta och upprörda påståenden från en ung man jag inte tidigare sett. Han och hans sällskap gick in mot gården förbi vår balkong så jag frågade om han fått parkeringsböter. Jodå, det hade han fått trotts att ”jag är nyinflyttad här”. ”J*vla sk*it”, sa han. ”men så är det och så fåre väl va”, fortsatte han. ”Förresten, har dom satt in inspektionsluckor hos er? Jag svarade jakande och han sa att de också fått luckor och att i deras badrum hade en blivit felplacerad. Han hade därför pratat med förvaltaren på HSB och meddelat detta. Vi fortsatte prata och tack vare det blev vi varse om att vi också fått en lucka felplacerad. Hade inte grannen kommit, svurit och vi därför börjat prata hade vi inget fått veta. Vi ringde på hos vår granne på samma våningsplan som oss och de visade sej att så var fallet även hos honom. Jag kallar honom A fortsättningsvis. Inte heller han hade blivit kontaktad av HSB. Den svärande, nyinflyttade grannen, R kallad, berättade att HSBs förvaltare,  W, varit i kontakt med Proline och att Proline erbjudit sätta in en ångbastu för 25.000 kronor. Med denna muta skulle sedan saken inte längre diskuteras och båda parter vara nöjda. Jag undrar hur förvaltaren kunde överväga att framföra ett sådant förslag eftersom det enligt föreningens stadgar är förbjudet att ha bastu i lägenheten. Jag vet inte vad som är värst, att han inte visste detta, eller om han gjorde det, att han inte brydde sej eftersom om R accepterat hade saken varit ur världen, åtminstone för Ws del.

Vår granne A och jag gick ned till HSBs kontor. W skakade på huvudet när jag visade honom bild på vår lucka. Jag sa att eftersom vi av en slump fått veta luckans felplacering så borde alla lägenheter kontrolleras. På vår fråga medgav W att ingen information gått ut från HSB. Dock säger han att de varit på Hallonvägen. Först förstår jag inte, men sedan slår det mej att visst har han varit på Hallonvägen. Han gick ju till R som bor på Hallonvägen. Alltså har han varit på Hallonvägen. Jag har frågat ganska många i området, ingen har fått information. Eftersom tätskiktet är brutet där luckan sitter, finns det ingen försäkring som täcker ev skada i badrummet. Vid vattenskada, oavsett var den skulle uppstå, får bostadsinnehavaren själv stå för hela kostnaden av att renovera badrummet.

HSBs förvaltare W har i dessa dagar gått i pension och på kontoret har A tagit hans tidigare plats. A säger att förvaltingen inte fått i uppdrag att göra uppköpet av reliningen. Det har föreningen gjort så hon kan inte göra någon för att hjälpa. Vi får vända oss till uppköparen, styrelsen. Granne M författade ett brev som vi tre drabbade skrev under.

Ett par timmar varje måndagkväll kan man träffa en av styrelsemedlemmarna i styrelsens lokal.  Vi lämnade brevet, fick en kopia kvitterad och kommentaren ”det här vet jag inget om, det är ordförande E som har hand om det här”.

Jaha, nähä, styrelsen vet alltså inget. Det är ordförande E som håller i och bestämmer. Visst är det så när det gäller stora ekonomiska frågor att det är ordförande E som tänker, tycker och bestämmer. Det visste vi redan. Övriga styrelse medlemmar kontrollerar att utbyggd balkong eller uteplats inte överstiger de mått som är angivna och att de är målade/laserade i rätt brun färg. Eller att trapphusen inte är belamrade med annat än barnvagnsunderreden och handikapphjälpmedel i form av rullatorer. Detta blev vi varse när en styrelseledamot ringde på vår dörr och undrade om de tunnor som stod i trapphuset. Visst, det är våra men vi har anmält att de ska bort. De har nu stått i närmare sju veckor trotts att vi påmint och det är inte så mycket mer vi kan göra än så. Att vi lämnat ett brev till styrelsen om luckan som är felplacerad och att vi är tre medlemmar som lämnat in den hade hon ingen aning om. Hon visste inte. Ingen information inom styrelsemedlemmarna sinsemellan således. Märkligt men inte förvånande. (tunnorna var en form av bajamaja som vi fått när badrummet byggdes om. Mer om detta senare)

Väl tillbaka på Hallonvägen ringer vi på hos R och berättar. R har försökt prata med ordförande E. E hade inget att säga. Han tänkte inte diskutera saken med R.  Vilket bemötande! Ordföranden som inte meddelat övriga styrelsemedlemmar om sakförhållandet och vårt brev, vägrar diskutera med en av oss drabbade. Han säger att han har för lite kunskap….Vi ska själva förhandla med Proline. Han har för lite kunskap för att ställa krav på Proline när det blivit fel??!! Han sitter och gör uppköp åt föreningen till en kostnad av, ja inte vet jag vad stamrenovering med relining kostar. Det är drygt 820 lägenheter det handlar om. Hur fan???

 

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *